Egészségvédelem

1145 Budapest, Erzsébet királyné útja 10/f. - GOOGLE térkép

 NYITVA TARTÁS / Tel: 06 1 251 8487 / E-mail

.
.
Gyógyszerrendelés
Gyógyszerrendelés

...foglalja le a felírt receptek alapján gtyógyszereit ITT!

A mi patikánk...
A mi patikánk...

...az Ön partnere a gyógyulásban!

Segítünk...
Segítünk...

...hogy tünetei gyorsan enyhüljenek!

Gyógynövények teák
Gyógynövények teák

Herbária, Naturland, Dr. Chen és más teák - minden tünetre!

Previous Next
A A A

CSupor DezsoA vitaminok között a D-vitamin az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen. Hiánya számos betegség forrása lehet. A téma kapcsán Dr. Csupor Dezsőt a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Intézetének oktatóját, egyetemi docenst, a Magyar Fitoterápiás Munkacsoport szakmai vezetőjét, az MGYT Gyógynövény Szakosztályának elnökét kérdeztük. A közelmúltban jelent meg hiánypótló könyve a PirulaKalauz, amely 260 gyógynövényről, vitaminról, ásványi és egyéb anyagról ad egységes elvek alapján rendszerezett, tudományos tényeken alapuló információkat.
- Aki érdeklődik a téma iránt, olvashatott könyvében arról, hogy a D-vitamin egy vegyület-csoport, amelynek számmal jelzett egyedi vegyületei vannak. Mi a jelentősége ennek az ember számára, melyek ezek közül a fontosabbak?
- A D-vitamin szteroid szerkezetű, a vitaminhatáson kívül szerteágazó biológiai hatásokat kifejtő vegyületek csoportja. Az emberi szervezet szempontjából a legjelentősebb a D3- és a D2-vitamin (kolekalciferol, ergokalciferol), de vannak kisebb jelentőségű anyagok is pl. a D4- és D5-vitamin. Ezek mindegyike alkalmas a vitaminpótlásra, de a termékek jellemzően D3-vitamint tartalmaznak.

- Miért tekinthető különlegesnek a D-vitamin az emberi szervezet számára szükséges vitaminok közül?
- Definíció szerint a vitaminok olyan vegyületek, amelyek nélkülözhetetlenek az emberi szervezet működésének szempontjából, ugyanakkor a szervezet nem képes előállítani ezeket. A D-vitamin ezért különleges a vitaminok sorában: a többi vitaminnal ellentétben emberi szervezet is képes előállítani, és hatásai messze túlmutatnak a vitaminfunkcióin. Mai tudásunk szerint ez az anyag sok szempontból inkább a szervezet fontos hormonjának tekinthető.

- Milyen szerepe, funkciói vannak a D-vitaminnak?
- Vitaminként a D-vitamin elsősorban a normál csontfejlődésért felel, de nélkülözhetetlen szerepe van az immunrendszer és az izmok működésében is. Az utóbbi évtizedek felismerései alapján ma már tudjuk, hogy hiánya számos egyéb betegség kialakulásában is szerepet játszhat.
A D-vitamin immunrendszerre kifejtett hatása – azon túl, hogy szükséges a normál működéshez – nagyon sokrétű. Több klinikai vizsgálat szerint a D-vitamin-pótlás lerövidíti a megfázásos betegségek és az influenzás megbetegedés időtartamát, és a betegség enyhébb tünetekkel jár, mint azoknál, akik nem szednek D-vitamint. Egy többéves vizsgálatban tartós D-vitamin-szedés mellett a húgyúti fertőzések gyakorisága is csökkent. Kimutatták továbbá, hogy a szklerózis multiplex új eseteit gyakrabban diagnosztizálják kora tavasszal, D-vitamin-hiányos állapotban, noha metaanalízisek bizonysága szerint a betegséget D-vitamin-pótlással nem lehet sem megelőzni, sem hatásosan kezelni. Az autoimmun betegségek közé tartozó szisztémás lupus erythematosus alacsony D-vitamin-szinttel jár együtt, és D-vitamin hatására enyhülnek a tünetei.
A D-vitamin daganatkockázatot csökkentő hatására akkor figyeltek fel, amikor kimutatták, hogy az USA-ban az emlő-, a petefészek- és a vastagbélrák gyakorisága fordított arányban áll az adott területen mért napsütéses órák számával. E témában számos vizsgálatot és megfigyelést végeztek, amik alapján a vastagbél-, az emlő- és a prosztatadaganatról állítható a leginkább megalapozottan, hogy a D-vitamin-hiány kockázati tényező, a vitaminpótlás pedig csökkenti a betegség kialakulásának esélyét, illetve a javítja túlélés esélyét.
A D-vitamin szív-érrendszeri hatásainak jelentősége vitatott. Bár egyes vizsgálatok szerint a D-vitamint szedők vérnyomása valamivel alacsonyabb, és a koleszterinszintre is kedvezően hat a D-vitamin, a vizsgálatok többsége és azok metaanalízisei nem igazolták, hogy a szív-érrendszeri halálozás csökkenne a D-vitamin-pótlás hatására.
A cukorbetegség vonatkozásában az 1-es típusú diabéteszt illetően bizonyított, hogy a gyermekkori D-vitamin-hiány fokozza a kockázatot, a 2-es típusú cukorbetegség tekintetében pedig a vizsgálatok zöme arra utal, hogy a D-vitamin-hiány kockázati tényező.

- Nyáron, a napsütésben feltöltődünk D-Vitaminnal, meddig tarthat ez a feltöltődöttség? Mikor kell a pótlásra gondolni?
- Való igaz, a napfény hatására a bőrben D-vitamin képződik, a gond csak az, hogy az év nagy részében ehhez nincs elegendő intenzitású napsütés. A lakosság nagy része életmódjából adódóan nyáron sem jut elegendő napfényhez. Ráadásul a bőrünk egészsége érdekében használt fényvédők a vitaminszintézist is gátolják, így nem meglepő, hogy sokan még nyáron is D-vitaminhiányosak.

- Mikor, milyen tünetek esetén beszélhetünk D-vitamin hiányról?
- Jó kérdés, mert kétféle hiány létezik: az egyik, súlyosabb hiánya, amikor annyira alacsony a szintje, hogy a csontfejlődés, izomműködés is sérül – ez a fajta hiány mifelénk ritka, amit jól jelez az is, hogy az angolkór nevű betegség ma már szinte tankönyvi érdekesség. Előfordulhat, hogy a D-vitamin szintje ennyire nem alacsony, de ahhoz már kevés van belőle, hogy a csontanyagcserétől független krónikus betegségektől megvédjen. Ilyen esetben nincsenek tünetek viszont egy sor betegség előfordulásának kockázata nő.

- D-vitamin hiány esetén melyik a veszélyeztetett korosztály és miért?
- A súlyos D-vitaminhiány gyerekeknél okozhat komoly károkat, mivel a rendellenes csontfejlődés egész életre rontja az életminőséget. Egyébként a kevésbé súlyos vitaminhiány mindenkit érint, hiszen a krónikus betegségek kockázatának fokozódása minden korosztályban megfigyelhető.

- Vannak olyan betegségek, amelyek esetében a D-vitamin pótlásnak kiemelt szerepe lehet?
- A D-vitamin alapvetően az egészségmegőrzésben játszik szerepet. Természetesen a súlyos vitaminhiányból adódó betegségek, a változó korral társuló csontritkulás és néhány ritkábban előforduló kórkép (pl. veseproblémákkal küzdő betegek csontbetegsége, csökkent mellékpajzsmirigy-működés D-vitaminnal szemben ellenálló anyagcsere-betegség rahitisz) kezelésre is alkalmazzák, de fontos leszögezni: mindez már nem étrend-kiegészítés, hanem orvos által előírt terápia..

- A D-vitamin hiány pótlására több javallat van, a napsütés, bizonyos étrendi változtatások, illetve étrendkiegészítők és gyógyszerek… Melyek azok az élelmiszerek, amelyek kedvezően befolyásolják a D-vitamin hiányt?
- Az átlagos étrend egészen biztosan nem tartalmaz elegendő D-vitamint. A halmájolajban (régiesen csukamájolaj) jelentős mennyiség van ebből az anyagból, de reálisan a napfény és a koncentrált formában való pótlás biztosíthatja a vér megfelelő vitaminszintjét.

- Különleges időszakot élünk, napi téma a COVID. A közösségi médiában szerepelt a kérdés: „Véd-e a D-vitamin a koronavírus ellen?”
- Nem, jelen tudásunk szerint nem véd. Vannak arra adatok, hogy a D-vitaminhiányos betegeknél súlyosabb a betegség lezajlása, de ez nem jelenti azt, hogy a vitamin szedése védene; inkább úgy mondanám, hogy a vitaminhiány okoz kockázatot.

Tisztelt Docens Úr, kedves Dezső! Köszönjük az interjút!

Dr. Csupor Dezső elérhetőségi adatok:
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet
6720 Szeged Eötvös u. 6.
csupor.dezso@pharmacognosy.hu
+36 62 546 451, +36 62 545 641